Малка питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
450 г брашно София мел
200 мл прясно мляко
2 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
14 г жива мая
20 г сирене
30 г масло
100 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. Смесваме маята с прясното мляко и захарта и оставяме на топло за 10 минути да шупне.
2. Добавяме едно цяло яйце и един белтък (оставяме един жълтък за намазване). Добавяме разтопеното масло и солта. Постепенно добавяме брашното. Замесваме мекичко тесто. Оставяме да втаса.
3. Разделяме на 6 равни части. Разточваме с диаметър 20 см. Разделяме на 2 и в единия ъгъл поставяме сирене. Завиваме, за да се получи триъгълно парченце. Подреждане в тавичка с диаметър 26 см. Оставяме да втаса на топло за около половин час.
4. Разбиваме жълтъка с киселото мляко и намазваме с цялото количество питката.
5. Печем на 175- 180° до суха клечка.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Мария Кишева от Варна
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване