Мекици


Хлябове

Необходими продукти:

500 г брашно София мел
200 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода
7 г суха мая/ 15 гр. прясна мая
1 яйце
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. твърд алкохол
80 г прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Содата се разбърква с киселото мляко. Маята се разтваря в хладкото прясно мляко. Добавят се яйцето, солта, захарта, алкохолът и се разбърква. Постепенно се добавя пресятото брашно, докато тестото престане да лепне.

2. Оформя се топка и се оставя в дълбок намаслен съд за втасване. Оставя се да престои 12 часа в хладилник.

3. Тестото може да се замеси от вечерта и мекиците да се изпържат на сутринта. Като се извади на стайна температура се изчаква половин час.

4. Разточва се на лист и се реже на квадрати.

5. Пържи се в дълбока мазнина до зачервяване от двете страни.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Теодора Клименко от Русе

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

16.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.