Мекици в хлебопекарна


Други солени печива

Необходими продукти:

470 г брашно София Мел - екстра
240 мл хладка вода;
1 яйце;
1 ч.л. сол;
2 ч.л. захар;
25 г меко краве масло;
1 1/2 ч.л. суха мая;

Начин на приготвяне:

1. На дъното на купата на хлебопекарната се изсипва хладката вода. Слага се яйцето, солта, захарта и маслото. Изсипва се пресятото брашно, а върху него се слага сухата мая. Имайте предвид, че трябва да се спазва последователността на продуктите, защото маята не трябва да е в досег със солта, а и винаги се слагат първо течностите.

2. След като всичко е в купата, се избира програма за месене на тесто, която при различните хлебопекарни е на различена позиция - в моя случай 8-ма програма. Програмата при мен е 90 минути, но аз не изчаквам толкова, когато ще правя мекици.

3. След като се омеси тестото, заложено в програмата е време за втасване. Аз изваждам тестото след като се омеси (около 20 минути) и го разделям на топки, които завивам и оставям да втасат. Повечето пъти този процес при мен става на 50 градуса във фурната, което ми спестява време.

4. Втасалото тесто се разтегля на мекици, които се пържат на маслена баня до готовност от двете страни.

5. Пожелание вътре във всяка мекица може да се сложи натрошено сирене. Ако имате време, може да изчакате програмата да свърши и тестото да си втаса в хлебопекарната.

6. Тогава късате от него и директно пържите. Тестото може да се омеси вечерта и да се сложи в хладилника в найлонов плик, намазан с олио.

7. Така на сутринта ще е готово за пържене, но се оставя на стайна температура около половин час или пък отново се оформят топки, които трябва да втасат.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Виолета Атанасова от Шумен

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

16.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.