Мекиците на баба


Други солени печива

Необходими продукти:

800 г брашно (4 ч.ч.) София Мел Екстра
1 яйце;
580 мл вода (2 1/2 ч.ч.);
21 г (половин кубче) жива мая може да се използва пакетче суха мая 7 г
1 с.л. захар;
1/2 с.л. сол;
олио за пържене;

Начин на приготвяне:

1. В около 150 мл топла вода се разтварят захарта, 2-3 с.л. брашно и маята. Оставят се на топло, до активиране на маята. Маята се изсипва в купа, добавя се останалата хладка вода, солта и постепенно, бъркайки се прибавя пресятото брашно.

2. Получава се доста лепкаво, полутечно тесто, което се покрива с фолио и се оставя да почива една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време, то трябват да минат поне 3 - 4 часа.

3. След като се извади от хладилника, тестото престоява половин час на стайна температура.

4. От него се късат парчета с намазани с олио ръце, оформят се мекици и се пускат в сгорещена мазнина.

5. Пържат се до готовност. Поднасят се топли, пожелание с пудра захар, сирене, сладко или др.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Виолета Атанасова от Шумен

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

17.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.