Мекиците на баба
Други солени печива
Необходими продукти:
800 г брашно (4 ч.ч.) София Мел Екстра
1 яйце;
580 мл вода (2 1/2 ч.ч.);
21 г (половин кубче) жива мая може да се използва пакетче суха мая 7 г
1 с.л. захар;
1/2 с.л. сол;
олио за пържене;
Начин на приготвяне:
1. В около 150 мл топла вода се разтварят захарта, 2-3 с.л. брашно и маята. Оставят се на топло, до активиране на маята. Маята се изсипва в купа, добавя се останалата хладка вода, солта и постепенно, бъркайки се прибавя пресятото брашно.
2. Получава се доста лепкаво, полутечно тесто, което се покрива с фолио и се оставя да почива една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време, то трябват да минат поне 3 - 4 часа.
3. След като се извади от хладилника, тестото престоява половин час на стайна температура.
4. От него се късат парчета с намазани с олио ръце, оформят се мекици и се пускат в сгорещена мазнина.
5. Пържат се до готовност. Поднасят се топли, пожелание с пудра захар, сирене, сладко или др.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен
![](https://sofiamel.bg/cache/user_recipe_main_front_default/uploads/images/recipe/recipe-main-image/Nysoqsi11s.jpg)
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)