Вкусна питка
Питка, Погача

Изпратена от:

Наталия Иванова от ПЛЕВЕН

Необходими продукти:

6 ч.ч. (840 г) брашно София мел Екстра
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
2 с.л. захар 1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата. Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно. В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото. Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части.

2. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти, които се получават. Всяка една срежете на диагонал.

3. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре. Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия.

4. Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Повърхността на втасалата пита се намазва със смес загар. от жълтък и прясно мляко.

5. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

21.03.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.