Papo secos - португалски хлебчета
Питка, Погача

Изпратена от:

Дарина Николова от село Тюленово

Необходими продукти:

700 г София Мел Екстра
450 мл вода
20 г мая
10 г захар
12 г сол
20 г краве масло

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в 100 мл леко затоплена вода със захарта. Добавят се 2 с.л. от брашно. Разбърква се сместа и се оставя да се надигне /втаса/. В мискер с приставка за месене на тесто сипете първо втасалата мая, брашното, маслото, солта и разбъркайте за кратко, да се смесят съставките. Добавяйте на порции останалата вода. Първо ще се образува много лепкаво тесто, а последващо ще започне да се отделя тестото от страните на съда. Ако това не се случи, добавете при нужда още 1-2 с.л. брашно.

2. Тестото не трябва да е твърдо, а леко лепкаво, но да се отделя от стените на съда. Извадете тестото и поставете в набрашнена купа. Покрийте и оставете да втаса 1 час. Извадете върху поръсен с брашно плот. Нарежете на 10 части. Оформете 10 топки тесто.

3. Подредете в тава поръсена с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втасва 30 минути. Всяка топка тесто разточете съвсем леко на малка питка. Всяка питка подредете отново в тава за печене, покрита с хартия за печене. С дръжка на дървена лъжица или с ръка натиснете хоризонтално през средата всяка питка, да се образува вдлъбнатина. Оставете питките да втасат отново за 30 минути. Може да поръсите леко с брашно, с помощта на цедка.

4. Изпечете на силно загрята фурна (250 градуса) за около 15 минути. Може да изпечете върху камък, но хубаво загрейте преди това на средна скара, а на дъното поставете тава. Когато камъкът е загрят, сложете хлебчетата върху него, а в загрятата тава сипете вряща вода и затворете веднага фурната.

5. Печете между 15-20 минути, като следете хлебчетата да добият хубава златна коричка. Извадете и оставете да се охладят, без да ги покривате.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

12.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.