Papo secos - португалски хлебчета
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г София Мел Екстра
450 мл вода
20 г мая
10 г захар
12 г сол
20 г краве масло
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в 100 мл леко затоплена вода със захарта. Добавят се 2 с.л. от брашно. Разбърква се сместа и се оставя да се надигне /втаса/. В мискер с приставка за месене на тесто сипете първо втасалата мая, брашното, маслото, солта и разбъркайте за кратко, да се смесят съставките. Добавяйте на порции останалата вода. Първо ще се образува много лепкаво тесто, а последващо ще започне да се отделя тестото от страните на съда. Ако това не се случи, добавете при нужда още 1-2 с.л. брашно.
2. Тестото не трябва да е твърдо, а леко лепкаво, но да се отделя от стените на съда. Извадете тестото и поставете в набрашнена купа. Покрийте и оставете да втаса 1 час. Извадете върху поръсен с брашно плот. Нарежете на 10 части. Оформете 10 топки тесто.
3. Подредете в тава поръсена с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втасва 30 минути. Всяка топка тесто разточете съвсем леко на малка питка. Всяка питка подредете отново в тава за печене, покрита с хартия за печене. С дръжка на дървена лъжица или с ръка натиснете хоризонтално през средата всяка питка, да се образува вдлъбнатина. Оставете питките да втасат отново за 30 минути. Може да поръсите леко с брашно, с помощта на цедка.
4. Изпечете на силно загрята фурна (250 градуса) за около 15 минути. Може да изпечете върху камък, но хубаво загрейте преди това на средна скара, а на дъното поставете тава. Когато камъкът е загрят, сложете хлебчетата върху него, а в загрятата тава сипете вряща вода и затворете веднага фурната.
5. Печете между 15-20 минути, като следете хлебчетата да добият хубава златна коричка. Извадете и оставете да се охладят, без да ги покривате.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване