Пирог *Шоколадова плитка*
Сладкиши
Необходими продукти:
350 г брашно София мел Екстра
200 г прясно мляко
150 г масло
2 бр. яйца
15 г захар
4-5 г суха мая
За плънката:
100 г шоколад
1 бр. банан
2 ч.л. растително масло
4 с.л. кафява захар
За хрупкавата поръска:
30 г брашно
60 г захар
15 г масло
За намазване:
1 бр. яйце
Начин на приготвяне:
1. Продуктите за тестото (без маслото) се слагат в кухненски миксер и се замесва тесто. Маслото се разтопява и започва да се добавя постепенно до пълното му поемане. След това тестото се прехвърля в намазнена купа, покрива се с домакинско фолио и се оставя на стайна температура за 2 часа, а след това се прибира в хладилника за няколко часа.
2. За плънката: Шоколадът се настъргва на едро, бананът се нарязва на дребни парченца. Купата с тестото се изважда от хладилника. Изсипва се върху набрашнен плот и се оформя тънък правоъгълник. Намазва се с растителното масло, поръсва се с настъргания шоколад, захарта.
3. Отгоре се разпределя бананът. Всичко се навива на руло. Разрязва се на 2 по дължина. Половинките се обръщат с разрезите нагоре и се преплитат.
4. Така приготвената плитка се прехвърля в продълговата кексова форма. Покрива се и се оставя на топло, докато удвои обема си.
5. За поръската: Смесват се брашното и захарта и заедно с маслото всичко се претрива на трохи. Преди печене плитката се намазва с разбитото яйце и се поръсва с трохите. Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ваня Митова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване