Питка с ракия
Питка, Погача

Изпратена от:

Милена Кръстева от Варна

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел
400 мл. топла вода
6 с.л. кисело мляко
3 яйца
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1 с.л. ракия
1 кубче мая
50 г краве масло

Начин на приготвяне:

1. Разтваря се кубчето мая със супена лъжица захар и супена лъжица сол. Всички останали съставки се смесват, добавя се разтворената мая. Слага се пресятото брашно. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса на топло.

2. Втасалото тесто се разделя на четири равни топки. Всяка топка се разточва на кръг. Всеки кръг се маже с масло и се подреждат един върху друг, като последният не се маже.

3. В средата се слага малка чашка, от нея към края тестото се реже на осем триъгълника. Всеки триъгълник се реже на още три. Всеки от тези три парчета се изплитат на плитки. Накрая трябва да има осем плитки. Двата края на плитката се събират да стане като топка.

4. В средата на тавата се слага една от вече сплетените топки и останалите около нея. Готовата питка се оставя да втасва 15-20 мин.

5. Маже се с жълтък и се пече на 200° за 40-50 мин. След като се изпече се намазва с краве масло.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.