Питка


Питки, Погачи

Необходими продукти:

София Мел Екстра
3 яйца
500 мл. прясно мляко
4 с.л.к исело мляко
11 г суха мая
1 с.л.оцет
4 с.л. олио
Брашно Екстра на Софиямел 1,100- 1,200 до меко еластично тесто
1 ч.л. мед
11/2 ч.л.сол

Начин на приготвяне:

1.В 100 мл.топличко пр.мляко разтварям маята с 1ч.л.мед и 2 с.л.брашно- оставям да втаса

2.В купа разбивам с тел яйцата,като отделям 1 жълтък за намазване на питката

3.Прибавям последователно прясното,киселото мляко,оцета,олиото и вече втасалата мая и по малко от предварително пресятото брашно,като бъркам с дървена шпатула докато започне да отлепва от стените на купата.Продължавам да прибавям брашното на малки порции докато меся вече на подложка на плота. Тестото трябва да е меко,еластично. За да стане такова се меси поне 10;15мин. Оставям да втаса за 30,40 мин.покрито със стреч фолио.

4. Втасалото тесто разделям (в случая) на :6 топчета по 200 г. 4 топчета по 100гр. 1 топка от 300гр.,които набрашнявам всяка и разточвам на 0,5мм.питки. Всяка се намазва с мазнина-масло меко кр.масло 100 г + 30 мл. олио.Редят се една върху друга - 6 × 200 г.; 4×100 г.и 1× 300 г. която се разточва на 1 голяма кора и се навива на руло, което слагам по средата на намазана с олио хартия за печене и тава 30 см.- свивам на геврек, върху него редя оформените на 8 триъгълни парченца получени от разрязването на сложените и намазани с мазнина помежду им 6 × 200 г. Всеки триъгълник по средата притискал с дървен шиш,ъгълчетата издърпвам леко и ги прегръщам,така със всеки 1 от 6 пласта. Получава се красиво цвете. 4 ×1 00 г. разточвам на малки кръгове, мажа между всеки пласт без последният с меко масло. Оформям (виж снимка) на малки триъгълни парченца. Малко топче тесто слагам за център. Оформената и подредена питка втасва за 40 мин., намазвам с жълтък в който съм капнала 2 капки вода. Украсявам с бял сусам и изпичам на 160° без вентилация до сух шиш - около 50 мин.- бавно и на по слаби градуси ,защото е голяма и трябва да се изпече равномерно. Готовата изпечена питка намазвам с 1с.л.кр.масло. Пожелание може да сложите плънка от сирене.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Роси Николаева от Добрич

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

06.06.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.