Питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
София Мел Екстра
3 яйца
500 мл. прясно мляко
4 с.л.к исело мляко
11 г суха мая
1 с.л.оцет
4 с.л. олио
Брашно Екстра на Софиямел 1,100- 1,200 до меко еластично тесто
1 ч.л. мед
11/2 ч.л.сол
Начин на приготвяне:
1.В 100 мл.топличко пр.мляко разтварям маята с 1ч.л.мед и 2 с.л.брашно- оставям да втаса
2.В купа разбивам с тел яйцата,като отделям 1 жълтък за намазване на питката
3.Прибавям последователно прясното,киселото мляко,оцета,олиото и вече втасалата мая и по малко от предварително пресятото брашно,като бъркам с дървена шпатула докато започне да отлепва от стените на купата.Продължавам да прибавям брашното на малки порции докато меся вече на подложка на плота. Тестото трябва да е меко,еластично. За да стане такова се меси поне 10;15мин. Оставям да втаса за 30,40 мин.покрито със стреч фолио.
4. Втасалото тесто разделям (в случая) на :6 топчета по 200 г. 4 топчета по 100гр. 1 топка от 300гр.,които набрашнявам всяка и разточвам на 0,5мм.питки. Всяка се намазва с мазнина-масло меко кр.масло 100 г + 30 мл. олио.Редят се една върху друга - 6 × 200 г.; 4×100 г.и 1× 300 г. която се разточва на 1 голяма кора и се навива на руло, което слагам по средата на намазана с олио хартия за печене и тава 30 см.- свивам на геврек, върху него редя оформените на 8 триъгълни парченца получени от разрязването на сложените и намазани с мазнина помежду им 6 × 200 г. Всеки триъгълник по средата притискал с дървен шиш,ъгълчетата издърпвам леко и ги прегръщам,така със всеки 1 от 6 пласта. Получава се красиво цвете. 4 ×1 00 г. разточвам на малки кръгове, мажа между всеки пласт без последният с меко масло. Оформям (виж снимка) на малки триъгълни парченца. Малко топче тесто слагам за център. Оформената и подредена питка втасва за 40 мин., намазвам с жълтък в който съм капнала 2 капки вода. Украсявам с бял сусам и изпичам на 160° без вентилация до сух шиш - около 50 мин.- бавно и на по слаби градуси ,защото е голяма и трябва да се изпече равномерно. Готовата изпечена питка намазвам с 1с.л.кр.масло. Пожелание може да сложите плънка от сирене.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Роси Николаева от Добрич
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване