Питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
300 мл вода
2 с.л. сол
1 с.л. захар
20 гр прясна мая
1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца
150 гр масло
1 с.л. олио
1 шепа белен слънчоглед
1 шепа белено тиквено семе
500 гр сирене
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Водата се затопля леко, слага се солта, захарта и маята. Оставя се за 10 мин да се активира маята.
2. Прибавят се 2 от яйцата, киселото мляко, половината от разтопеното масло, слънчогледа и тиквеното семе.
3. Пресява се брашното (около 800гр до 1кг, прави се кладенче, прибавят се течните съставки и се разбърква до получаване на средно твърдо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ( за около час).
4. 2 яйца(жълтъка на едното се отделя за намазване), останалата част от маслото и сиренето се смесват.
5. Тестото се разделя на 2 и всяка половинка се разделя на около 10 топчици. Всяка от тях се разточва на лента, в единия край се слага сирене и се навива. Получения фитил се разделя на 2 и розичките се подреждат в намазнената и набрашнена тава. Оставя се да втаса за около 30 мин.
6. Към жълтъка се прибавя 1с.л. олио, намазва се и се поръсва със сусам.
7. Пече се за 20 мин на долен реотан на 180 градуса (200 без вентилатор) и за още 20 мин на горен и долен реотан. Когато е готова се поръсва с вода и се покрива с кърпа. Приятен апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Dalila Alujeil от Стара Загора
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване