Питка на охлювчета
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно София мел /класик/
300 млпрясно мляко
1 кубче мая
50 г масло
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
100 мл олио
3-4 с.л. кисело мляко
1 яйца
Начин на приготвяне:
1. Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти, като от яйцето ще използваме само белтъка. Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто.
2. Тестото се оставя на топло, за да удвои обема си поне 1 час. Разделете тестото на 3 части и омесете всяко с малко брашно. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ивици с ширина 3 см. Всяка ивица се навива на охлюв и се подрежда в тава, застлана с хартия за печене.
3. Оставете питката пак да втаса за 40-50 минути и намажете с жълтъка от яйцето разбит с 1 с.л олио.
4. Питката на охлювчета се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
5. След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи /това се прави, за да е още по мека/.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
elisaveta popgeorgieva от Поликраище
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване