Питка Пухкава
Питка, Погача

Изпратена от:

Десислава Русева от Турия

Необходими продукти:

1 кг брашно София Мел Класик
2/3 с.л кисело мляко
250 мл прясно мляко + 100 мл хладка вода
2 яйца
1 ч.л сол
1 ч.л захар
3 с.л олио
100 г масло
1 пакетче суха мая

Начин на приготвяне:

1. В купа се изсипва брашното. Слага се маята, захарта и се разбърква. Прави се кладенче по средата, добавя се киселото мляко и се чукват яйчицата, но се оставя единия жълтък за намазване. Слага се олиото и разтопеното масло и леко се разбърква с пръсти. Накрая на части се прибавят смесените предварително вода и мляко заедно със солта.

2. Меси се в продължение на десетина минути или докато се получи меко, приятно на допир тесто.

3. Тестото се поръсва с малко брашно, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло. След като вече е втасало, започваме да оформяме по желание.

4. След като сме оформили питката и наредили в тавата, я оставяме да втаса за още 20 тина минути. След това намазваме със останалия жълтък и поръсваме със семена по желание.

5. Печем я в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Отнема около час.

Добър Апетит!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.