питка Розички
Питка, Погача

Изпратена от:

Albena Hadzhideneva от Варна

Необходими продукти:

1 кг брашно София Мел екстра
1 яйце
300 мл прясно мляко
42 г мая
200 мл вода
50 мл олио
125 г краве масло
200 мл вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме сол, белтък, олио и топла вода и разбъркваме. Шупваме маята с топло мляко и захар.

2. Изсипваме при брашното и месим до получаване на гладко тесто, което оставяме да втаса за около час. Разделяме сместа на две равни половини, като всяка разточваме и режем на 24 триъгълника. Поръсваме парчетата с разтопено масло, навиваме ги на розички и ги подреждаме в омаслена тава. Оставяме питката да втаса още 1 час.

3. Намазваме я с жълтък и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, на ниско ниво на скарата. След 10 минути намаляваме градусите на 160 и печем още 30 минути. Когато е готова, завиваме питката с кърпа, за да се запази топла и мека.

Добър апетит!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

12.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.