Питка с масло и прясно мляко
Питки, Погачи
Необходими продукти:
750 г брашно София Мел Екстра
150 мл хладка вода
150 мл хладко прясно мляко
1 с. л. Кисело мляко
2 яйца + 1 белтък
1 1/2 ч.л. сол
1 ч. л. Захар
3 с. л. Олио
10 г Суха Мая
50 г разтопено масло за намазване
1 жълтък за намазване
1 ч. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Разтваряме маята в хладката вода и захарта
2. Изсипваме пресятото брашно в голяма купа и към него добавяме солта, олиото, яйцата, киселото и прясното мляко. Последно добавяме и разтворената Мая. Омесваме меко тесто и го оставяме за около 1 час да втаса.
3. След като тестото е готово, го разделяме на 5 равни топки. 4 от топките разточваме на кори с диаметър около 30 см. Намазваме всяка от корите с масло и ги нареждаме една върху друга.
4. С остър нож разрязваме корите на 8 равни части , без да разрязваме средата. Получават се триъгълници, които завиваме в една посока.
5. Отделената последна - 5 та топка, разделяме на 4 по-малки топки. 3те ги разточваме на кори с диаметър около 20 см, мажем с масло и нареждаме една върху друга. Разделяме ги на 8 равни части, като отново се получават триъгълници, които усукваме в една посока и поставяме върху питката
6. Последната топка разточваме на малка кора и я завиваме във формата на цвете, поставяме я по средата на питката.
7. Оставяме питката на топло да втаса за около 20-30 Мин. Трябва да удвои обема си.
8. След като Питката е втасала я намазваме с разбития жълтък и прясното мляко.
9. Слагаме питката да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 55-60 минути.
10. След като питката е готова я намазваме с олио и я завиваме с кърпа за да омекне коричката.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Валя Хайдушка от Мадан
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване