Питка Слънце
Питки, Погачи
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел екстра
1 с.л. сол (равна лъжица)
50 мл олио
2 с.л. кисело мляко
7 г суха мая
2 яйца
200 мл прясно мляко
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
1. В прясното мляко активираме маята с една чаена лъж. захар и две супени лъжици брашно. Разбърквам добре покривам с кърпа и оставям за 5 мин. да си почине.
2. През това време в голяма купа смесваме пресятото брашно, киселото мляко, олиото, солта и яйцата. Разбъркваме хубаво, правим кладенче и изсипваме активиралата се мая.
3. Замесваме меко и еластично тесто. Оставяме да удвои обема си. Вече втасалото тесто леко го размесваме и разделяме на 5 топчета.
4. Разтапяме маслото. Подготвяме си тава с хартия за печене. Четири от топчетата се разточват до колкото можете около 20 см. и се редят едно върху друго. Между разточените питки се маже обилно с разтопеното масло. Петото топче е за декорацията в средата. Преминаваме и към оформянето на питката.
5. След като сте разточили всички питки и наредили една върху друга, сложете в средата на питката малък ринг или чаша. С помощта на нож направете разрези от ринга към края на питката. Все едно пица режете. Направете 8 разреза и всяко парче разрежете на още 3 броя. Така ще получите общо 24 разреза.
6. Сплитаме питката. Правете плитките от по три фитила. Крайчето на плитката подпъхнете под плитката. Така ще получите 8 плитки. Отстранете ринга. Останалото 5 топче, отрежете една трета от него. С останалата част с намазнени ръце оформете на топче, а с малкото парче разточете в кръг. Набрашнете и разрежете с нож за дантела. Ако нямате такъв нож може да отрежете лентички, които да наредите върху топчето. Поставете топчето в средата на питката.
7. Намажете с останалото масло, ако имате такова и оставете да втаса покрита повторно. Втасалата питка се маже с жълтък и 2 с.л. олио.
8. Печете на най-ниското ниво във фурната на включен горен и долен реотан за около 45 мин. Наблюдавайте питката и ако бързо се зачервява покрийте с алуминиево фолио. Оставете питката за 10 мин. да се охлади и я извадете от формата.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Павлета Михайлова
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване