Питка - Слънце
Питка, Погача

Изпратена от:

Диана Серафимова от гр,Търговище

Необходими продукти:

1 кг брашно Екстра
1 кубче мая
300 мл + 100 мл за намазване прясно мляко
1 ч. ч кисело мляко
1 с. л сол
2 с. л захар
100 г +2 с. л за намазване чисто масло
4 с. л олио

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто, след което се оставя се да втаса.

2. От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката. Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга.

3. Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха.

4. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново.

5. Маже се питката Слънце с жълтъка и се пече в загряна на 170 градуса фурна.

Весели празници!♥️ Здраве , щастие и благоденствие на Вас и Вашите семейства!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.