Питка слънце за ценители
Питка, Погача

Изпратена от:

Щиляна Берберова от Каблешково

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел класик
42 г жива мая
300 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
3 яйца
50 мл олио
100 г масло
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжица захар

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне.

2. Брашното се поставя в тава и се прави кладенче (или директно в хлебопекарна).

3. Ако се меси на ръка в кладенчето се изсипват киселото мляко, яйцата, олиото и маята с прясното мляко след като е шупнала.

4. Меси се меко тесто и се оставя да втаса.

5. Втасалото тесто се дели на 4 еднакви по големина топки, които се разточват на еднакви кори. Всяка кора се намазва с олио или масло и се нареждат една върху друга в тавата, която в предварително намазнена.

6. С помощта на чаша се очертава кръг в средата на корите и около него се разрязват на 8 части корите, като след това всяка една част се завива два пъти около себе си. Оставя се отново да втаса.

7. Втасалата питка се намазва с жълтък и по желание се поръсва със сусам или други семена.

8. Пече се за около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.