Питка със сирене
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700 г брашно София Мел тип Екстра
1/2 кубче мая
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици олио
3 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжичка оцет
3 яйца
1 чаена чаша вода
40 г краве масло
300 г сирене
Начин на приготвяне:
1. Водата леко се затопля и прибавяме към маята, две супени лъжици брашно и малко захар. Оставяме да се активира маята за 10 минути. Пресяваме брашното. Разбиваме си яйцата, като на едното отделяме жълтъка /за намазване отгоре/ и добавяме солта, захарта, оцета, олиото и киселото мляко.
2. Прибавяме към сместа активираната мая и по малко от брашното, като бъркаме непрекъснато. Замесва се меко тесто. Оставя се за около 1 час да втаса.
3. След това разделяме тестото на три топки. Разточваме ги на кръгли кори с дебелина около половин сантиметра. Върху първата кора слагаме малки парченца краве масло и поръсваме с натрошено сирене. Поставяме върху нея втората кора и по отново поръсваме сирене и парченца масло. Прибавяме към тях и третата кора, като върху нея слагаме само парченца масло.Разделяме кръга на 16 триъгълника и завиваме всеки на руло.
4. Намазваме си тавичката с олио и редим рулцата. Оставяме да втаса около половин час.
5. Намазваме питката отгоре с отделеният жълтък и печем в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Елка Златарова от Вълчи дол
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване