Питка със сирене
Питка, Погача

Изпратена от:

Елка Златарова от Вълчи дол

Необходими продукти:

700 г брашно София Мел тип Екстра
1/2 кубче мая
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици олио
3 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжичка оцет
3 яйца
1 чаена чаша вода
40 г краве масло
300 г сирене

Начин на приготвяне:

1. Водата леко се затопля и прибавяме към маята, две супени лъжици брашно и малко захар. Оставяме да се активира маята за 10 минути. Пресяваме брашното. Разбиваме си яйцата, като на едното отделяме жълтъка /за намазване отгоре/ и добавяме солта, захарта, оцета, олиото и киселото мляко.

2. Прибавяме към сместа активираната мая и по малко от брашното, като бъркаме непрекъснато. Замесва се меко тесто. Оставя се за около 1 час да втаса.

3. След това разделяме тестото на три топки. Разточваме ги на кръгли кори с дебелина около половин сантиметра. Върху първата кора слагаме малки парченца краве масло и поръсваме с натрошено сирене. Поставяме върху нея втората кора и по отново поръсваме сирене и парченца масло. Прибавяме към тях и третата кора, като върху нея слагаме само парченца масло.Разделяме кръга на 16 триъгълника и завиваме всеки на руло.

4. Намазваме си тавичката с олио и редим рулцата. Оставяме да втаса около половин час.

5. Намазваме питката отгоре с отделеният жълтък и печем в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.