Питка Цвете
Питка, Погача

Изпратена от:

Боряна Илиева от Пиперков чифлик

Необходими продукти:

1кг София мел бяло брашно Екстра
1 кубче мая /42 грама/
300 мл прясно мляко
4-5 с.л. кисело мляко
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
5 с.л. олио
1 с.л. оцет
100 гр. масло
2 жълтъка
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява. Прави се кладенче, в което се слагат всички съставки.

2. Меси се меко тесто, което се оставя около 30 минути, за да втаса. Пак се меси, разделя се на 12 топчета, всяко от които се разточва на кора около 20-25 сантиметра.

3. Разточва се една кора и се маже с масло, завива се като кора на баница.

4. В средата на втората кора се правят равномерни разрези, които се плетат като прежда.

5. С втората кора се завива първата и се нареждат в намазнената тава.

6. От 2 жълтъка и 2 с.л. олио се прави каша.

7. Като втаса питката се намазва с кашата и се пече около 40 минути на 180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

22.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.