Плетена питка
Питка, Погача

Изпратена от:

Любомир Илиев от Кюстендил

Необходими продукти:

1 кг София мел Класик
1 кубче мая /42 грама/
300 мл прясно мляко
4-5 с.л. кисело мляко
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
5 с.л. олио
1 с.л. оцет
2 жълтъка
6 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява. Прави се кладенче, в което се слагат всички съставки.

2. Меси се меко тесто от което се правят 8 топчета. Шест от топчетата се правят на кори с диаметър 30см.

3. Намазват се с олио и се нареждат една над друга. Купчинката се разрязва на 8 триъгълника и се оформят. Две от топчетата се събират и от тях се прави топче за средата, което също се украсява по желание. Жълтъците и 2 с.л от олиото се разбъркват до хомогенна смес и с тях се намазва питката.

4. Оставя се да втаса 40 минути и след това се пече още 40 минути на 180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.