Плетена питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
600 - 700 г брашно София Мел - екстра
125 мл прясно мляко
125 мл топла вода
1 яйце + 1 белтък
50 мл олио
50 г кисело мляко
25 г прясна мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
още: 1 жълтък за намазване
70 г меко масло за оформяне
семена за поръсване по избор
Начин на приготвяне:
1. Маята се размива в топла вода. Добавят се захарта и 1 - 2 лъжици брашно. Покрива се и се изчаква да шупне. През това време към топлото прясно мляко се прибавят киселото мляко, олиото, яйцето и белтъка. Накрая се сипва и шупналата мая. Към сместа се добавя постепенно брашното, което е пресято със солта.
2. Омесва се меко тесто, което се покрива и оставя да почине около 15 минути. Тестото се разделя на четири равни части, които се оформят на топчета. Всяко топче се разточва на кора с диаметър долу-горе колкото тавата (моята е 28 см. )
3. Върху набрашнен плот се редят корите, като между всяка се маже с меко масло. Последната кора не се маже. В средата на така подредените кори се притиска малка ракиена чашка, за да се отбележи. Тестото се реже на 8 части, като се срязва до очертанието от чашката, тоест не до края. Всяко от осемте парчета се разрязва на по още три, като отново не се реже до края. От така получените тройки се изплитат плитки. Получават се осем плитки. След като са изплетени, се срязват до края, за да се разделят.
4. Дълбока тава с диаметър 26 - 28 см. се покрива с леко намазнена хартия за печене ( на дъното и по стените ). Всяка една от плитките се прехвърля в тавата и се подреждат симетрично.
5. Питката се покрива и оставя да втаса (ако не разполагате с време, може да се сложи във фурна на 50 градуса).
6. След като втаса, се намазва с разбит жълтък, в който са капнати няколко капки олио. Поръсва се със семена пожелание.
7. Питката се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност. За да остане мекичка, се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа, веднага след изваждане от фурната. Друг вариант да остане мека е да се покрие веднага с мокра кърпа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване