Погача за Коледа


Питки, Погачи

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел
2 яйца
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
1 кубче прясна мая
1 чаена чаша кисело мляко
300 мл вода
2 супени лъжици олио
200 грама масло
300 грама сирене

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря във водата със захарта. Брашното се пресява, по средата се прави кладенче, изсипва се водата с разтворената мая, яйцата, като единият жълтък се отделя за накрая, за да се намаже погачата отгоре.Добавяме киселото мляко, олиото и солта.Започваме да месим.После тестото се разделя на 3 части.

2. Оставя се да починат за 5 минутки, след което се разточват, като всяка част се маже с масло и се поръсва сирене. Поставят се една върху друга и се разрязва на 16 парчета (като пица) и се навиват като кифлички отделните парчета.

3. Тавата се намазва с масло и се редят в нея. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Намазваме с жълтъка и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Веселина Стойко от София

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

29.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.