Погача с майонеза
Питки, Погачи
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел Екстра
1 ч.ч. яйчна майонеза
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 к.л. захар
1 к.л. сол
2 ч.л. суха мая
сусам за поръсване
краве масло за намазване
Начин на приготвяне:
1. В купичка слагаме сухата мая, 50мл хладко мляко,захарта и солта. Объркваме и оставяме около десетина минути, докато шупне маята/да направи калпаче/. Слагаме брашното в голяма купа и правим кладенче. Изсипваме шупналата мая. Добавяме майонезата, киселото мляко и останалите 150 мл прясно мляко. Омесваме меко еластично тесто.
2. Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 40 мин. Намазняваме тавичката. Откъсваме тесто и правим малка топка. Слагаме я в средата на тавичката.
3. Останалото тесто разделяме на три. Разточваме три кори с диаметър около 26см. Намазваме първата кора с меко краве масло.
4. Така правим и с останалите две кори, като ги слагаме една върху друга. Разрязваме на 14 парчета, като торта. Получват се триъгълници.
5. Всяко едно завиваме леко и нареждаме в тавичката. Намазваме с масло и поръсваме със сусам.
6. Оставяме да втаса още 40 мин.
7. Печем в гореща фурна до порозовяване. След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Нина Каракашева от гр.Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване