Постна содена питка


Питки, Погачи

Необходими продукти:

600 гр. брашно Софиямел Класик 
1 ч.л. сода бикарбонат
300 мл хладка вода (не гореща),
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява в купа, добавят се солта, содата и бакпулвера и се разбърква.

2. Добавят се смесените оцет, захар и вода на части като разбърквате с лъжица. Замесва се тесто, като по малко към него се добавя зехтина. Меси се в продължение на 10 минути.

3. Тестото се оформя на топка, оставя се да си почине за около 20 минути, покрито с кърпа и се оформя на кръгла питка в тавичка, застлана с хартия за печене.

4. В случай, че питката се прави с паричка за Бъдни вечер, поставете паричка, увита във фолио.

5. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Костадина Мазгалова от София

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

17.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.