Празнична погача с мас
Питка, Погача

Изпратена от:

Дебора Димитрова от Варна

Необходими продукти:

1 кг брашно Класик
3 бр. Яйца
2 пакетчета мая за хляб
200-250 мл прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко
1 с. л. Сол
1 с. л. Захар
2/3 ч. ч. Олио
Масло / свинска мас / олио за намазване
Сирене за поръсване /по желание/

Начин на приготвяне:

1. Прясното мляко се затопля, така че като си потопите пръста да не е горещо и да се търпи температурата. Към него се влагат 1 с.л. захар, маята и 2 с.л. брашно. Всичко се смесва и се оставя да се активира маята.

2. Получава се т.н. маяно тесто и се оставя настрани в съд, като аз лично го покривам и с една хавлиена кърпа, за да задържи температура. 2 от яйцата се счукват в отделна по-голяма купа, а третото се разделя на белтък и жълтък.

3. Белтъка се добавя към другите яйца, а жълтъка се отделя в чашка и се полива с малко олио, за да не изсъхне (жълтъка ще се ползва накрая за намазване на питката). Яйцата се разбиват, като към тях се добавя киселото мляко, солта и олиото. Всичко се разбърква до получаване на хомогенна смес.

3. Към тази смес се добавя и вече набъбналото "маяно тесто" и се разбърква. Към получилата се смес постепенно се добавя пресято брашно, докато се получи тесто, което не залепва по пръстите. Докато постепенно се добавя брашното и се замесва тесто, може да включите фурната на около 50-100 градуса, за да се затопли.

4. Когато сте готови с тестото, изключете фурната и го сложете вътре, за да втаса. За мен това е най-добрия начин за втасване, нарича се втасване на загасена фурна. След около 30 до 50 мин. тестото трябва да е удвоило обема си около 2 пъти. Вадите го от фурната и го премесвате отново за кратко.

5. За форма на питката "Слънце", тестото се разделя на 9 еднакви по големина топки. 8 от тях се разточват на листи с кръгла форма (с диаметъра на твата, в която ще печете), дебели около 3-5 мм. Започваме като нареждаме 4 от листите един върху друг, като всеки се слага, намазва се от край до край с масло, свинска мас или олио и се поръсва с малко сирене (желателно е бучиците да са ситни). Така наредените кори се преместват в намаслена тавичка и се нарязват на 6 парчета като пица.

6. ВАЖНО: Не разрязвайте парчетата до края, трябва прорезите да се пресичат в средата, но не и до края на кръга. Във всяко триъгълниче след това се прави по още един прорез/продълговата дупка в средата, надлъжно.

7. Така прорязани, всеки триъгълник се усуква, като върха се провира през дупката в средата на триъгълника и се обръща така, че върховете да сочат навън - като лъчи на слънце. Другите 4 кори се нареждат по същия начин, само че се разрязват извън тавата като пица, на 6 парчета, този път от край до край, да станат отделни. Пак се прави прорез по средата и всяко парче се осуква по същия начин, като върха трябва да мине през дупката.

8. Така осукания "слънчев лъч" се поставя между вече подредените в тавата лъчи, отново с върховете сочещи навън. Последната топка от тестото се разточва на дълъг масур и след това на продълговата кора, маже се с мазнина, поръсва се със сирене и се навива надлъжно на руло. Така навитото "рогче" се разрязва надлъжно на 3 масура и се плете като плитка.

9. Плитката се навива на кравай и се слага в средата на "слънцето".

10. Оставя се да втаса по същия начин на загасена фурна за около 30 - 50 мин. или докато удвои обема си.

11. Втасалото тесто се вади от фурната, маже се обилно отгоре с разбития жълтък и се пече за около 30-40 мин. на горна и долна фурна с вентилатор на 180 °С. Питката е готова, когато получи приятен златист загар и се надуе.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

28.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.