Пухкава содена питка


Питки, Погачи

Необходими продукти:

700 г брашно София Mел eкстра
400 мл хладка вода
10 г бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
1 с.л. оцет

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа изсипваме солта и захарта. Добавяме водата, бакпулвера, содата и разбъркваме до разтопяване на солта и захарта.

2. Добавяме оцета и олиото. Разбъркваме отново.

3. Пресяваме брашното и го добавяме към сместа. Разбъркваме с ръце до получаване на меко тесто.

4. Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и месим. След около 10 минути енергично месене тестото е готово, прехвърляме го в купа и го покриваме с фолио. Оставяме да престои на топло около час.

5. Намазваме с олио и поръсваме с брашно съда, в който ще печем питката. След отминалия час преместваме тестото в съда за печене. Направете прорези с вилица по повърхноста на питката.

6. На дъното на фурната слагаме огнеопорен съд пълен с вода, за да не става твърда питката при печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 ⁰ C за около тридесет минути.

7. След като извадим питката от фурната я поръсваме със студена вода и я покриваме с кърпа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Нели Мазгалова от гр. София

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

24.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.