Селски лучник
Питки, Погачи
Необходими продукти:
500 г София мел Екстра брашно
1 чаена чаша вода
половин кубче мая
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
(за плънката) лук 500 грама
1 супена лъжица чубрица
1 супена лъжица червн пипер
1 чаена лъжица сол
(за намазване) 1 жълтък
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява, прави кладенче и в него се начупва маята. Отгоре се излива хладката вода. Прибавят се захарта и солта. Замесва се меко тесто.
2. Готовото тесто се оставя да втаса 30 минути. През това време се приготвя плънката.
3. Лукът се нарязва на малки парчета. Запържва се в горещо олио , като се подправя с подправките. След като лукът се изпържи се маха от котлона.
4. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто. Едната топка тесто се разточва и се слага в тава с хартия за печене. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва. С нея се покрива лука. Краищата на тестото се загъват отдолу и се дупчи с вилица.
5. Готовият лучник се оставя за около 15 минути.
6. Отгоре лучника се намазва с един жълтък и малко олио. След това се пече 40-50 минути в загрята на 170 градуса фурна, докато хване златиста коричка. След като е готов се поръсва с малко вода и се завива за десетина минути с кърпа,
7. Консумира се както топъл така и студен.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Росица Борисова от София 1231
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване