Сладка, къпана питка за Св. Варвара
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг. брашно София мел екстра
3 яйца
1/2 литър прясно мляко
2 пакетчета суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме брашното с 1 пакетче мая. Другото пакетче разтваряме в хладкото мляко, към което сме добавили захарта.
2. Разбиваме 3-те яйца, към тях се добавя олиото и солта.
3. Оформяме кладенче в пресятото брашно, в което слагаме яйчената смес. Постепенно се прибавя и млякото.
4. Заместваме тесто, което трябва да стане идеално гладко.
5. Замесеното тесто се слага в тензухена кърпа, която се завързва и поставя в дълбока тенджера пълна с хладка вода. Изчакваме тестото да изплува наполовина от водата. По този начин питката се окъпва.
6. Изваждаме, замесваме отново с малко брашно и оформяме.
7. Питката се слага в студена фурна и се пече на 150 градуса за около 40 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Доника Марчева от Варна
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване