Сладкиш с круши


Сладкиши

Необходими продукти:

120 гр брашно София мел "Екстра"
75 + 30 гр кафява захар
1 яйце
100 гр краве масло (меко)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. канела
30 мл ром
100 гр заквасена сметана
25 гр смлени бадеми
20 гр филирани бадеми
300 гр круши

Начин на приготвяне:

1. Крушите се обелват и почистват от семената. Нарязват се на кубчета. Маслото и захарта (75 гр) се разбиват с миксер, докато се смесят добре. Добавя се яйцето и се разбива, докато се усвои от сместа. Към нея се изсипват заквасената сметана и ромът.

2. Сместа продължава да се разбива с миксера, докато стане еднородна. Отделно се смесват брашното, бакпулверът, джинджифилът и канелата. Добавят се към маслено-яйчната смес и се разбъркват хубаво на ниска скорост с миксера или на ръка с шпатула. Сместа се получава сравнително гъста. 2/3 от сместа се изсипват във форма, застлана с хартия за печене, и се заглажда равномерно по дъното. Върху нея се разпределят крушите.

3. Покриват се с останалата половина от тестото и се заглажда с изпъкналата част на лъжица, намокрена с топла вода. За поръсване на сладкиша бадемите и захарта (30 гр) се смесват и се разпределят равномерно по цялата повърхност.

4. Сладкишът се слага в предварително загрятата на 180 градуса по Целзий фурна и се пече около 50 минути. Когато се изпече и се извади от фурната, се оставя за 10 минути във формата и тогава се освобождава от нея.

5. Поставя се върху решетка и се оставя да се охлади напълно, преди да се разреже. Сервира се със заквасена сметана.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Milena Drandiyska от Sofia

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

29.11.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.