Сладкиш с круши
Сладкиши
Необходими продукти:
120 гр брашно София мел "Екстра"
75 + 30 гр кафява захар
1 яйце
100 гр краве масло (меко)
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. канела
30 мл ром
100 гр заквасена сметана
25 гр смлени бадеми
20 гр филирани бадеми
300 гр круши
Начин на приготвяне:
1. Крушите се обелват и почистват от семената. Нарязват се на кубчета. Маслото и захарта (75 гр) се разбиват с миксер, докато се смесят добре. Добавя се яйцето и се разбива, докато се усвои от сместа. Към нея се изсипват заквасената сметана и ромът.
2. Сместа продължава да се разбива с миксера, докато стане еднородна. Отделно се смесват брашното, бакпулверът, джинджифилът и канелата. Добавят се към маслено-яйчната смес и се разбъркват хубаво на ниска скорост с миксера или на ръка с шпатула. Сместа се получава сравнително гъста. 2/3 от сместа се изсипват във форма, застлана с хартия за печене, и се заглажда равномерно по дъното. Върху нея се разпределят крушите.
3. Покриват се с останалата половина от тестото и се заглажда с изпъкналата част на лъжица, намокрена с топла вода. За поръсване на сладкиша бадемите и захарта (30 гр) се смесват и се разпределят равномерно по цялата повърхност.
4. Сладкишът се слага в предварително загрятата на 180 градуса по Целзий фурна и се пече около 50 минути. Когато се изпече и се извади от фурната, се оставя за 10 минути във формата и тогава се освобождава от нея.
5. Поставя се върху решетка и се оставя да се охлади напълно, преди да се разреже. Сервира се със заквасена сметана.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Milena Drandiyska от Sofia
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване