Тиквен пай
Сладкиши
Необходими продукти:
150 г брашно София Мел
60 мл. Зехтин (олио/кокосово масло)
1 ч. ч захар
1/2 ч.л. сол
2-3 с. л. студена вода
600 г тиквено пюре
1 консерва подсладено кондензирано мляко 396 мл
3 яйца
1.5 ч. л. канела
2 ч.л ванилови есенция
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа се добавя брашното, мазнината по избор, захарта ,солта и водата и с дървена лъжица се обърква до ронливо тесто.
2. Прехвърляме тестото в тава или тава за тарт с диаметър 26 см и го разстиламе до стените и малко по средата на тях.
3. Тиквата се сварява в лека подсладена вода и отцежда хубаво. Намачква се или с блендер на пюре. Добавяме към нея кондензираното мляко, 3бр яйца, канелата и ванилията. Разбърква се с миксер до хомогенна смес и се изсипва върху основата, а отгоре се застилат смлени орехи на ситно.
4. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато основата почервенее и пълнежа не хване загар.
5. Оставя се да престои поне 4 часа и може да гарнирате с бита сметана пожелание.
Като съвет ще добавя, ако не сте изцедили тиквата хубаво, то сместа ще ви стане много рядка, а не кремава еднородна. В тази случай цялата смес е прехвърляте в тенджера и слагате на котлона на среден огън да заври като бъркате непрекъснато, за да не загори от кондензираното мляко. В отделен съд си разтваряте във вода чисто нишесте пшенично или царевично, че даже можете и брашно 100 г. След като заври сместа на тънка струйка изсипвате нишестетата смес и бъркате до завиране и сгъстяване. След това изсипвате върху основата, отново се редят орехите и печете. Става и по двамата начина невероятно вкусно.
Приятен апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Лидия Костова от Монтана
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване