Усукан тутманик
Други солени печива

Изпратена от:

Спаска Аргирова от Пловдив

Необходими продукти:

500 г брашно екстра
1 пакетче суха мая
250 мл топло прясно мляко
2 с.л. олио
½ с.л. оцет
½ с.л. сол
500 г твърдо краве сирене
120 г разтопена мазнина за мазане (по равно масло и свинска мас)

Начин на приготвяне:

1. В купа поставете топлото прясно мляко и маята. Добавете захарта. Добавете и няколко лъжици от брашното. Разбъркайте. Оставете около 10-15 минути, за да се активира маята.

2. Добавете олиото. Добавете яйцата, като отделите един жълтък за намазване на тутманика преди печене. Добавете оцета и солта. Започнете да добавяте брашното.

3. След като тестото е почти готово, прехвърлете на масата или кухненския плот. Доомесете до получаване на меко тесто. В зависимост от продуктите е възможно да е необходимо да се добави още брашно.

4. Поставете в обратно в купата и покрийте с кърпа. Оставете на топло място да втаса за около 1 час, докато удвои обема си. Ако времето или кухнята ви е топла, може да отнеме по-малко време.

5. След като тестото е втасало, разделете го на 5 приблизително еднакви топки. Всяка топка разточете на правоъгълник с дебелина около 0,5 см.

6. Поръсете и намажете с разтопената мазнина и натрошеното сирене. След това взимате втората топка тесто, разточвате я и я слагате върху първата, която е вече поръсена със сиренето. Втората кора отново намазвате с мазнина и поръсвате със сирене. Така процедирате с всички топки. Последната само я намазвате с мазнина, без да ръсите със сирене.

7. Разрязвате корите на 5 приблизително еднакви ленти по дължина. Всяка лента усуквате и леко издърпвате, за да се изтъни. Навийте като баница и поставяте в тавата за печене, която предварително сте намазнили с олио.

8. Подредете така всички останали ленти.

9. Оставете тутманика да постои и повтаса още малко - за около 10-15 минути. Намажете с отделения жълтък, разбит с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

10. Печете тутманика в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40 минути.

11. След като го извадите и докато е още горещ, го намажете отгоре с краве масло.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.