Тутманик с лимонада
Питки, Погачи
Необходими продукти:
650 г брашно София Мел Класик
5 яйца
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл лимонада
50 свинска мас/масло
100 мл олио
400 г сирене
Начин на приготвяне:
1. Първо приготвяме мая. В затоплената лимонада прибавяме солта, захарта и прясната мая, около 150 г от брашното и оставяме да се надигне.
2. С готовата мая, 4 от яйцата, маста/маслото, олиото и останалото брашно замесваме меко тесто. Накрая го доомесваме с още малко олио.
3. Разделяме тестото на 6 топки и оставяме да втаса.
4. Втасалите топки разстиламе на кора, поръсваме с натрошено сирене и завиваме на руло. Усукваме от двата края в противоположни посоки фитила и правим възел.
5. Така получените възли подреждаме в тава с хартия за печене и оставаме да втасат.
6. Намазваме тутманика с яйце и печем в предварително загрята долна фурна на 200 градуса и когато удвои обема си включваме и горната.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Катя Георгиева от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване