Усукан тутманик със сирене
Питки, Погачи
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Класик
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
250 г сирене
100 г масло
Начин на приготвяне:
1. Леко стоплете прясното мляко и в половината от него добавете маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете за 15 минути да шупне.
2. В купа пресейте брашното, изсипете маята, останалото прясно мляко (заделете 3 с.л. за намазване), солта, 2 яйца с 1 белтък (заделете жълтъка за намазване), киселото мляко и олиото. Омесете на гладко и еластично тесто.
3. Оставете в купа, покрита с фолио за свежо съхранение за 30 минути. Върху набрашнен плот разделете тестото на 5 части, оформете на топки, покрийте ги и ги оставете за 15 минути да се отпуснат.
4. Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 1 см., намажете ги с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. Поставете корите една върху друга. Нарежете на 5-7 ленти. Усучете ги и ги наредете в тава, намазана с масло.
5. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Намажете със смес от жълтък и прясно мляко, и печете в предварително загрята на 180◦C за около 45 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Марияна Войникова от Сливен
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)