Усукан тутманик със сирене
Питка, Погача

Изпратена от:

Марияна Войникова от Сливен

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Класик
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
250 г сирене
100 г масло

Начин на приготвяне:

1. Леко стоплете прясното мляко и в половината от него добавете маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете за 15 минути да шупне.

2. В купа пресейте брашното, изсипете маята, останалото прясно мляко (заделете 3 с.л. за намазване), солта, 2 яйца с 1 белтък (заделете жълтъка за намазване), киселото мляко и олиото. Омесете на гладко и еластично тесто.

3. Оставете в купа, покрита с фолио за свежо съхранение за 30 минути. Върху набрашнен плот разделете тестото на 5 части, оформете на топки, покрийте ги и ги оставете за 15 минути да се отпуснат.

4. Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 1 см., намажете ги с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. Поставете корите една върху друга. Нарежете на 5-7 ленти. Усучете ги и ги наредете в тава, намазана с масло.

5. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Намажете със смес от жълтък и прясно мляко, и печете в предварително загрята на 180◦C за около 45 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

20.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.