Заскрежени сладки с течен шоколад
Дребни сладки

Изпратена от:

Виолета Атанасова от Шумен

Необходими продукти:

500 гр брашно София Мел - екстра
3 яйца
290 г захар
50 г краве масло
100 мл олио
1 пакетче бакпулвер
60 г какао (за да станат цветни, какаото може да се замени с боя в желан цвят)
3 с.л. ром или коняк
1 пакетче ванилова захар
настъргана кора на 1 портокал
още: пудра захар за овалване
течен шоколад за пълнеж

Начин на приготвяне:

1. Разбиват се добре яйцата със захарта. Добавят се мекото краве масло, олиото и ваниловата захар. Следва пресятото с бакпулвер брашно, като продължава разбъркването с миксер. Слага се какаото, алкохола и настърганата портокалова кора.

2. Получава се тесто, което се отделя от стените на купата, в която се бърка. Ако се наложи, добавете още лъжица-две брашно, за да се получи тесто, подходящо за оформяне, но не прекалявайте, защото след престояване в хладилник, тестото става по - твърдо.

3. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да престои в хладилника около един час. От отпочиналото вече тесто се късат топчета, колкото орехче. Всяко топче се притиска с палец, за да се получи вдлъбнатина и се слага малко течен шоколад.

4. След това се оформя гладко топче, така че шоколадът да остане в центъра. Имайте предвид, че се слага малко шоколад на върха на лъжичката, защото ако е много, при напукването изтича. Всяка така оформена сладка се овалва много обилно в пудра захар. Колкото по - бяла е тя, толкова по-добре ще се откроят пукнатините и ще станат по - красиви.

5. Топчетата се подреждат върху хартия за печене на разстояние едно от друго (понеже се надуват) и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна точно 9 минути. Много е важно да не се прекалява с печенето, защото ще станат твърди. Винаги ги вадя след 9 минути и стават перфектни. При самото изпичане сладките се надуват и напукват, като така стават красиви, без да ги украсявате.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.