Фокача на тиган с шунка, чоризо и моцарела
Други солени печива
Необходими продукти:
400 г брашно за баница София Мел
250 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
10 г прясна мая
10 мл Слънчогледово олио
20 г краве масло
50 г чоризо
100 г шунка
100 г моцарела
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в прясното мляко с добавена щипка сол и захар. Добавят се 2-3 с.л. от брашното, сместа се разбърква и оставя на топло да шупне. Останалото брашно се поставя в купа, прави се кладенче в средата и се добавят останалата захар, сол, мазнината и втасалата мая. Замесва се меко тесто, покрива се в купата с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1 час. Втасалото тесто се разточва на голям квадрат върху поръсен плот с брашно.
2. Разпределят се върху него нарязани на ситно шунка, чоризо и нарязана моцарела.
3. Сгъва се на плик, така че да се застъпят краищата и отново се разточва, като формата да не е по-голяма от тигана, в който ще се пече фокачата. Намазва се тиган с разтопено краве масло, поставя се фокачата, оставя се за около 15 минути да втаса малко и след това се пече на умерен огън за около 12 минути от всяка страна, като се обръща с помощта на дъска.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване