


Банички със спанак от ръчно точени кори
Баници
Необходими продукти:
За тестото:
700 г. брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
300 г. топло прясно мляко или вода
1 с.л. захар
1 с. л. сол
40 г. мая
За плънката:
1кг спанак
1 пакетче масло - 125 г.
300 г. извара или сирене
2 яйца
За намазване:
1 яйце
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. В топлото мляко разтворете маята, добавете солта и захарта. Разбъркайте, докато се разтворят напълно.
2. В купа пресейте брашното и към него добавете млякото с разтворените вътре мая, захар и сол.
3. Омесете тесто и го оставете да втаса 20 минути на топло.
4. Втасалото тесто омесете още веднъж и разделете на топки с големината на яйце.
5. Докато втасва първият път тестото, измиите добре спанака и го нарежете на дребно. След което го запържете с малко олио в тиган до омекването му.
6. Разбийте 2 яйца и натрошеното сирене (или извара) в купа, като добавите напълно изстиналия спанак. Много е важно, след като се запържи спанака да е изстинал хубаво, защото в противен случай яйцата ще започнат да се готвят от неговата топлина.
7. Разбъркайте сместа много добре.
8. Всяка топка тесто разточете под формата на правоъгълник, с дебелината на вестник. Всяка кора намажете с разтопено масло, с помощта на четка. След това разпределете отгоре сместа от спанак , сирене и яйца.
9. Така приготвената баничка завийте 3 пъти, за да се получи желаната форма на правоъгълник. По ваше желание може да направите и в друга форма, като вита баница например.
10. Наредете приготвените банички една до друга в тава. Разбийте 1 яйце и 1 с.л. олио и намажете баничките отгоре.
11. Оставете ги за около 20 минути да втасат.
12. Печете в предварително загрята умерена фурна (170-180 градуса) докато хванат тъмнозлатиста коричка.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
