Банички със спанак от ръчно точени кори


Баници

Необходими продукти:

За тестото:
700 г. брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
300 г. топло прясно мляко или вода
1 с.л. захар
1 с. л. сол
40 г. мая

За плънката:
1кг спанак
1 пакетче масло - 125 г.
300 г. извара или сирене
2 яйца

За намазване:
1 яйце
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. В топлото мляко разтворете маята, добавете солта и захарта. Разбъркайте, докато се разтворят напълно.
2. В купа пресейте брашното и към него добавете млякото с разтворените вътре мая, захар и сол.
3. Омесете тесто и го оставете да втаса 20 минути на топло.
4. Втасалото тесто омесете още веднъж и разделете на топки с големината на яйце.
5. Докато втасва първият път тестото, измиите добре спанака и го нарежете на дребно. След което го запържете с малко олио в тиган до омекването му.
6. Разбийте 2 яйца и натрошеното сирене (или извара) в купа, като добавите напълно изстиналия спанак. Много е важно, след като се запържи спанака да е изстинал хубаво, защото в противен случай яйцата ще започнат да се готвят от неговата топлина.
7. Разбъркайте сместа много добре.
8. Всяка топка тесто разточете под формата на правоъгълник, с дебелината на вестник. Всяка кора намажете с разтопено масло, с помощта на четка. След това разпределете отгоре сместа от спанак , сирене и яйца.
9. Така приготвената баничка завийте 3 пъти, за да се получи желаната форма на правоъгълник. По ваше желание може да направите и в друга форма, като вита баница например.
10. Наредете приготвените банички една до друга в тава. Разбийте 1 яйце и 1 с.л. олио и намажете баничките отгоре.
11. Оставете ги за около 20 минути да втасат.
12. Печете в предварително загрята умерена фурна (170-180 градуса) докато хванат тъмнозлатиста коричка.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

28.08.2019

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.