Хлебчета „подкова“ за Тодоровден
Хлябове
Необходими продукти:
1000 г брашно София Мел Класик, София Мел Екстра или София Мел Баница
200 мл бяло вино
400 г вода
20 г захар
суха мая за 1 кг брашно /10 или 14 г според избраната марка/
40 г слънчогледово олио
20 г сол
5 г розмарин /сух/
3 г чесън на прах
70 г нарязани орехи
маково семе
сусамово семе
Начин на приготвяне:
Загрейте хубаво олиото и към него прибавете ромарина и чесъна. Разбъркайте добре.
Запечете орехите на сух тиган.
Замесете тесто от брашното, солта, захарта, маята, виното, ароматното олио , орехите и водата.
Оставете да втаса на топло за около час.
След това разделяме на топки по около 150-155 г/ 11 бр се получават от тази доза/, които отново оставяме да отпочинат за 10-15 минути.
Топките разточваме на питки с дебелина 5-6 мм. От едната страна правим нарези с нож. Навиваме на руло и когато стигнем до нарязания край намазваме рулото с вода , поръсваме със семена и до завиваме.
Огъваме като подкова.
Втасват отново /покрийте с фолио, за да не засъхва повърхността/ докато удвоят обема си-около 30-40 мин.
Преди печене напръскайте подковите с вода, украсете с детелинка от тесто.
Пече се в предварително нагрята на 220 ˚С фурна за около 5 минути , след което температурата се намалява до 180 ˚С и се пече още 25 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване