Козунак
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
650 г брашно София Мел за Козунак
230 мл топло прясно мляко
4 яйца и 1 за намазване
180 г захар
10 г суха мая
50 г разтопено масло
50 мл олио
кората на 1 лимон
сушени плодове
бадеми или други ядки
няколко лъжици кристална захар
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко с 1 лъжица от захарта. След като шупне се добавят яйцата, захарта, маслото и олиото. Разбърква се добре и се прибавя брашното. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя на топло да втаса за около 2 часа. След втасването се прибавя настърганата кора от лимона и се премесва още веднъж с намазнени ръце.
Оформят се 3 фитила, които се сплитат на плитка, а после се свива венец. На различни места се поставят с натиск сушените плодове и бадемите. Тестото се оставя за още 30 минути на топло да почине, намазва се с разбитото яйце и се поръсва със захар.
Козунакът се пече в незагрята фурна на 170 градуса за около 40 минути или докато придобие златист цвят.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване