Козунак
Кексове и мъфини и Други сладки печива
Необходими продукти:
За 3 бр х 600 g
1000 g - Брашно София Мел Козунак
50 g - Мая прясна
10 g - Сол
250 g - Захар
80 g - Слънчогледово олио + 4 с.л. за премесване на тестото
70 g - Краве масло
200 g - Прясно мляко
4 бр - Яйца
Есенция “Ванилия“, „Лимон“ - по ½ капсула
1 кутия - Локум
100 g - Стафиди
За намазване:
1 бр - Яйце
Захар кристална - за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Пресейте брашното.
2. Затоплете млякото, към него прибавете натрошената мая, 50 g захар и 200 g брашно. Замесете рядко тесто и оставете на топло за около 30 - 40 min.
3. Разтопете маслото и го смесете с олиото.
4. Разбийте яйцата.
5. Замесете тесто от „маяната смес“, мазнините, яйцата, брашното, есенциите.
6. Оставете да втаса на топло за 90 min като на 30-тата и 60-тата минута премесете с по 2 с.л. олио.
7. Втасалото тесто разделете на 3 топки, всяка от които на още 3 или 4, според това, с колко фитили ще плетете козунаците.
8. Късчетата тесто направете на топчета и оставете да почиват за 10-15 min
9. От всяка топка оформете фитил, който можете да разточите и да поставите нарязан на парченца, локум и стафиди /предварително накиснати напр. в ром/ и да навиете на руло. Готовите фитили /рула/ сплетете по избрания от Вас начин.
10. Сложете козунаците в избраните форми за печене, предварително намазани със слънчогледово олио.
11. Оставете да втасат до готовност 60-120 min, като през 30 min намазвайте с яйце, разбито с вода.
12. Преди печене поръсете със захар, която леко сте я намокрили с вода. Можете да украсите и с бадемови ядки.
13. Печете на предварително загрята на 210 ˚С фурна. Постепенно намалявайте до 180-170 ˚С и печете от 25-35 min според особеностите на вашата фурна.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване