


Галактобуреко
Сладкиши
Необходими продукти:
1 пакет фини кори София Мел
100 g масло
За крема:
1 l мляко
140 g захар
80 g пшеничен грис
3 яйца
1 ч.л. ванилия
Кора от 1 лимон (настъргана)
60 g масло
1 ванилия (шушулка или друга)
За сиропа:
200 g захар
400 ml вода
1 с.л. лимонов сок
1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото с лимоновата кора, ванилията и захарта. Когато започне да кипи, добавете гриса, като разбърквате непрекъснато. Изсипете гриса и гответе докато се сгъсти.
В отделна купа разбийте яйцата и налейте към тях малко от горещия крем. След това изсипете яйчната смес обратно в тенджерата с крема, като разбърквате постоянно. Гответе още 2-3 минути и махнете от котлона като добави маслото.
Намажете дъното на тава с разтопено масло. Поставете половината кори в тавата, като намажете всяка кора с масло.
Изсипете охладения крем върху корите. След това покрийте крема с останалите кори, които също трябва да намажете с масло.
Нарежете сладкиша внимателно.
Изпечете с любов в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути минути.
В тенджера сложете захарта, водата, пръчката канела и лимоновия сок. Гответе около 5 минути, махнете от огъня и оставете да се охлади.
Изсипете охладения сироп върху горещия сладкиш и оставете да се охлади поне 4 часа преди да поднесете.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
