Галактобуреко


Сладкиши

Необходими продукти:

1 пакет фини кори София Мел
100 g масло

За крема:
1 l мляко
140 g захар
80 g пшеничен грис
3 яйца
1 ч.л. ванилия
Кора от 1 лимон (настъргана)
60 g масло
1 ванилия (шушулка или друга)

За сиропа:
200 g захар
400 ml вода
1 с.л. лимонов сок
1 пръчка канела

 

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото с лимоновата кора, ванилията и захарта. Когато започне да кипи, добавете гриса, като разбърквате непрекъснато. Изсипете гриса и гответе докато се сгъсти.
В отделна купа разбийте яйцата и налейте към тях малко от горещия крем. След това изсипете яйчната смес обратно в тенджерата с крема, като разбърквате постоянно. Гответе още 2-3 минути и махнете от котлона като добави маслото.

Намажете дъното на тава с разтопено масло. Поставете половината кори в тавата, като намажете всяка кора с масло.
Изсипете охладения крем върху корите. След това покрийте крема с останалите кори, които също трябва да намажете с масло.

Нарежете сладкиша внимателно.
Изпечете с любов в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути минути.
В тенджера сложете захарта, водата, пръчката канела и лимоновия сок. Гответе около 5 минути, махнете от огъня и оставете да се охлади.

Изсипете охладения сироп върху горещия сладкиш и оставете да се охлади поне 4 часа преди да поднесете.

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

08.05.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.