


Този козунак е вдъхновен от гръцката рецепта за „Цуреки“. Прави се с портокалови корички и мастикс, които са заменени с лимонова кора, ликьор Мастикс и кардамон.
Козунак с шоколадова глазура
Необходими продукти:
500 g брашно за козунак София Мел
30 g прясна мая
100 ml затоплено прясно мляко
120 g захар
5 g сол
2 яйца
90 g меко масло
30 ml Мастикс ликьор или друг ароматен алкохол по избор
Кората от 1 лимон
60 g стафиди
1 ванилия
4-5 шушулки кардамон
за глазурата:
200 g черен шоколад
100 g бял шоколад
Начин на приготвяне:
1. Смесете мая с топло мляко и 1 с.л. захар и оставете да шупне.
2. В голяма купа сложете брашно, сол, маята, разбити яйца и захар, лимонова кора, счукан кардамон, ванилия, половината масло и ликьор Мастикс.
3. Замесете меко тесто като накрая добавете останалото масло.
4. Оставя се да втаса като покриете с прозрачно фолио.
5. После разделете тестото на 6 части. Направете фитили, сложете стафиди и три по три ги сплетете. Така се получават козунака.
6. Оставят се да втасат повторно.
7. Намажете с жълтък, смесен с малко вода и се пекат с любов на 180 градуса за около 30 минути.
8. Охлаждат се и след това се намазват с разтопен черен шоколад, декорират се с разтопен бял шоколад.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
