Този козунак е вдъхновен от гръцката рецепта за „Цуреки“. Прави се с портокалови корички и мастикс, които са заменени с лимонова кора, ликьор Мастикс и кардамон.

Козунак с шоколадова глазура


Необходими продукти:

500 g брашно за козунак София Мел
30 g прясна мая
100 ml затоплено прясно мляко
120 g захар
5 g сол
2 яйца
90 g меко масло
30 ml Мастикс ликьор или друг ароматен алкохол по избор
Кората от 1 лимон
60 g стафиди
1 ванилия
4-5 шушулки кардамон

за глазурата:
200 g черен шоколад
100 g бял шоколад

Начин на приготвяне:

1. Смесете мая с топло мляко и 1 с.л. захар и оставете да шупне.
2. В голяма купа сложете брашно, сол, маята, разбити яйца и захар, лимонова кора, счукан кардамон, ванилия, половината масло и ликьор Мастикс.
3. Замесете меко тесто като накрая добавете останалото масло.
4. Оставя се да втаса като покриете с прозрачно фолио.
5. После разделете тестото на 6 части. Направете фитили, сложете стафиди и три по три ги сплетете. Така се получават козунака.
6. Оставят се да втасат повторно.
7. Намажете с жълтък, смесен с малко вода и се пекат с любов на 180 градуса за около 30 минути.
8. Охлаждат се и след това се намазват с разтопен черен шоколад, декорират се с разтопен бял шоколад.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

трудна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

31.03.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.