Козуначени кифлички


Необходими продукти:

800 грама брашно за козунак София Мел
250 милилитра прясно мляко, топло
200 грама бяла захар
100 грама краве масло, разтопено
30 грама прясна мая
4 яйца

за пълнежа:
200 грама течен шоколад

за намазване:
2 жълтъка

Начин на приготвяне:

Сложете млякото в дълбока купа. Добавете натрошената прясна мая и захарта. Разбийте с телена бъркалка. Добавете разтопеното масло и яйцата. Отново разбийте с телена бъркалка.
Добавете около 700 грама от брашното и замесете меко тесто.
Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да втаса докато увеличи обема си два пъти. След като тестото втаса, разделете го на две равни топки. Поръсете с останалото брашно при разточването, за да ви е по-лесно оформянето.
Всяка топка тесто, разточете на тънко. Поставете голяма чиния с диаметър 26 сантиметра върху разточеното тесто и с помощта на нож за пица, оформете кръг по очертанията на чинията. Намажете единият кръг с течен шоколад.
Поставете вторият кръг отгоре и внимателно разточете, за да се залепи добре тестото. След това с нож за пица, разрежете тестото на равни триъгълници. В средата на всеки триъгълник направете разрез. Оформете на кифлички.
Поставете кифличките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбити жълтъци. Печете на 180 градуса с включен вентилатор за около 15-20 минути.
Повторете процедурата с разточването и оформянето на кифличките още два пъти, защото от посочените количества излизат три такива кръга с тесто и съответно три тави с кифлички. След изпичане, сложете кифличките в плътно затваряща се кутия, за да ги запазите меки и пухкави и да не изсъхват.
Приятен апетит!

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

12.03.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.