


Козуначени кифлички
Необходими продукти:
800 грама брашно за козунак София Мел
250 милилитра прясно мляко, топло
200 грама бяла захар
100 грама краве масло, разтопено
30 грама прясна мая
4 яйца
за пълнежа:
200 грама течен шоколад
за намазване:
2 жълтъка
Начин на приготвяне:
Сложете млякото в дълбока купа. Добавете натрошената прясна мая и захарта. Разбийте с телена бъркалка. Добавете разтопеното масло и яйцата. Отново разбийте с телена бъркалка.
Добавете около 700 грама от брашното и замесете меко тесто.
Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да втаса докато увеличи обема си два пъти. След като тестото втаса, разделете го на две равни топки. Поръсете с останалото брашно при разточването, за да ви е по-лесно оформянето.
Всяка топка тесто, разточете на тънко. Поставете голяма чиния с диаметър 26 сантиметра върху разточеното тесто и с помощта на нож за пица, оформете кръг по очертанията на чинията. Намажете единият кръг с течен шоколад.
Поставете вторият кръг отгоре и внимателно разточете, за да се залепи добре тестото. След това с нож за пица, разрежете тестото на равни триъгълници. В средата на всеки триъгълник направете разрез. Оформете на кифлички.
Поставете кифличките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбити жълтъци. Печете на 180 градуса с включен вентилатор за около 15-20 минути.
Повторете процедурата с разточването и оформянето на кифличките още два пъти, защото от посочените количества излизат три такива кръга с тесто и съответно три тави с кифлички. След изпичане, сложете кифличките в плътно затваряща се кутия, за да ги запазите меки и пухкави и да не изсъхват.
Приятен апетит!

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
