Козунак


Необходими продукти:

570-600 g – Брашно София Мел Козунак
30 g - Мая прясна  
6g  - Сол
170 g - Захар
60 г - Слънчогледово олио  / + 2 с.л. за премесване на тестото/
40 g - Краве масло
140 g  - Прясно мляко
30-40 ml - Вода
Яйца-3 бр
Есенция“ Ванилия“, „Лимон“-по ½ капсула
1 кутия - Локум
100 g - Стафиди

За намазване:
1 бр  - Яйце
Захар кристална /за козунака/ - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

1.    Пресейте брашното.
2.    Затоплете млякото и прибавете натрошената мая, 30 g захар и 60-100 g брашно. Замесете рядко тесто и оставете на топло за 30-40 минути.
3.    Разтопете маслото и смесете с олиото.
4.    Разбийте яйцата.
5.    Замесете тесто от „маяната смес“, мазнините, яйцата, брашното и есенциите.
6.    Оставете да втасва на топло за 90 минути, като на 30-тата и 60-тата минута премесете с 1 с.л. олио.
7.    Разделете тестото на 3 топки по 200 g  
8.    Окръглете късчетата тесто и оставете да починат 10-15 минути.
9.    За козунака: Оформете фитили от всяка топка, сложете парченца локум и стафиди (накиснати в ром), навийте на руло и сплетете по избран начин.
10.    Оставете козунакът да втаса 60-120 минути, като на всеки 30 минути намазвайте с разбито яйце и вода. Преди печене на козунака поръсете със захар, леко навлажнена с вода, и по желание украсете с бадеми.
11.    Изпечете с любов в предварително загрята на 210 ˚С фурна, след което намалете до 180-170 ˚С и печете 25-35 минути според фурната.

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

06.04.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.