Козунак
Други сладки печива
Необходими продукти:
850 гр брашно София Мел Козунак
4 яйца
200 гр захар
300 гр прясно мляко
200 гр разтопено масло и олио
25 гр прясна мая
1 бр ванилия
1 жълтък за намазване
кора лимон
стафиди
белени бадеми
Начин на приготвяне:
1. Маята се размива с 200 г затоплено прясно мляко, 1 лъжица захар и 1 лъжица брашно. Оставя се да шупне.
2. Разбиват се яйцата, захарта, 100 г мляко, 150 г от маслото, ванилията и настъргана лимоновата кора.
3. Пресява се брашното. Прави се кладенче и в него се сипват маята и яйцата. Замесва се меко тесто. Измесва се много добре с 50 гр масло. Втасва 1 час.
4. Правят се козунаците.
5. Втасва отново 1 час, маже се с жълтъка, разтворен с малко лимонов сок.
6. Фурната се включва на 150 градуса и козунаците се слагат веднага.
7. Пекат се до готовност.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Искра Аймалиева от Благоевград
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване