Зеленчукова трахана


Други сладки печива

Необходими продукти:

бяло брашно София Мел колкото поеме /около 5 кг/
2 кг пълнозърнесто брашно
3 кг червена капия
4 големи глави лук
1 кг моркови
1 бр тиква цигулка
1 бр тиквичка
3 бр ябълка
лют червен пипер-по желание
1 суп.лъжица захар
сол на вкус
закваска /мая/

Начин на приготвяне:

1. Червените чушки се печат и белят. Останалите зеленчуци се измиват, нарязват и сваряват, след което се отцеждат хубаво и пасират.

2. Към полученото зеленчуково пюре прибавяме пасираните червени чушки, солта и захарта. Разбъркваме хубаво с дървена лъжица до получаване на гъста хомогенна смес. Маята се разтваря в купичка с малко от топлия зеленчуков бульон и няколко с.л. брашно. Когато маята се активира, пресяваме заедно двата типа брашно и замесваме средно меко тесто. В следващите 24 ч. тестото се надига и периодично се примесва.

3. На втория ден / някой е преместват повече дни, но лично на мен тогава ми киселее/ се накъсва на малки плоски питки, които се нареждат върху чиста покривка да съхнат.

4. Съхненето отнема доста време, като периодично питките се обръщат и сплескват, тъй като тестото продължава да втасва.

5. Много важно тук е да се определи дали са достатъчно засъхнали, тъй като се претриват през едро сито, мрежичка или гевгир, за да станат на трохи. Ако са много мокри не могат да се претрият, а ако пресъхнат, стават твърди като камък и не могат да се натрошат. Претриването е най-трудоемката част.

6. Претритите трохички се оставят на слънце да пресъхнат и се съхраняват в платнена торбичка или стъклен буркан. Траханата е жива храна.

7. Тя е богата на пробиотици, защото за направата ѝ има два процеса на ферментация. Хранила е поколения българи и още ни храни. Да ви е сладко, със здраве!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Татяна Яначкова от Кърджали

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

02.02.2022

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.