Зеленчукова трахана
Други сладки печива
Необходими продукти:
бяло брашно София Мел колкото поеме /около 5 кг/
2 кг пълнозърнесто брашно
3 кг червена капия
4 големи глави лук
1 кг моркови
1 бр тиква цигулка
1 бр тиквичка
3 бр ябълка
лют червен пипер-по желание
1 суп.лъжица захар
сол на вкус
закваска /мая/
Начин на приготвяне:
1. Червените чушки се печат и белят. Останалите зеленчуци се измиват, нарязват и сваряват, след което се отцеждат хубаво и пасират.
2. Към полученото зеленчуково пюре прибавяме пасираните червени чушки, солта и захарта. Разбъркваме хубаво с дървена лъжица до получаване на гъста хомогенна смес. Маята се разтваря в купичка с малко от топлия зеленчуков бульон и няколко с.л. брашно. Когато маята се активира, пресяваме заедно двата типа брашно и замесваме средно меко тесто. В следващите 24 ч. тестото се надига и периодично се примесва.
3. На втория ден / някой е преместват повече дни, но лично на мен тогава ми киселее/ се накъсва на малки плоски питки, които се нареждат върху чиста покривка да съхнат.
4. Съхненето отнема доста време, като периодично питките се обръщат и сплескват, тъй като тестото продължава да втасва.
5. Много важно тук е да се определи дали са достатъчно засъхнали, тъй като се претриват през едро сито, мрежичка или гевгир, за да станат на трохи. Ако са много мокри не могат да се претрият, а ако пресъхнат, стават твърди като камък и не могат да се натрошат. Претриването е най-трудоемката част.
6. Претритите трохички се оставят на слънце да пресъхнат и се съхраняват в платнена торбичка или стъклен буркан. Траханата е жива храна.
7. Тя е богата на пробиотици, защото за направата ѝ има два процеса на ферментация. Хранила е поколения българи и още ни храни. Да ви е сладко, със здраве!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Татяна Яначкова от Кърджали
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване