Домашни понички
Други сладки печива
Необходими продукти:
650 г брашно София Мел Екстра
300 мл прясно мляко
50 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
2 яйца
80 г меко масло
12 г прясна или 6 г суха мая
глазура: пудра захар
80 г шоколад
50 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Изсипете мляко и водата в дълбока купа. Добавяме солта, захарта, маята и яйцата. Разбъркайте до гладкост. Добавяме половината брашно и разбъркваме с лъжица. Добавяме мекото масло и останалото брашно.
2. Прехвърляме тестото на масата и месим с ръце 5-6 минути. Оформяне тестото на топка и го поставяме в купа, предварително намазана с малко олио.
3. Покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса за 1,5 - 2 часа на топло място. След като втаса, тестото го разделяме на 22 равни части, оформяме ги на топчета. Оставаме ги за 15-20 минути върху набрашнена повърхност да "починат".
4. След това правим дупчици в средата на всяка и ги пържим в загрята олио, до златисто от двете страни.
5. Изваждаме ги върху хартия за да попие излишната мазнина. Поръсваме със пудра захар или разтопяваме шоколада и мляко на водна баня и потапяме поничките.
Да Ви е сладко!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Гергана Учикова от Чепеларе
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване