Домашни понички


Други сладки печива

Необходими продукти:

650 г брашно София Мел Екстра
300 мл прясно мляко
50 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
2 яйца
80 г меко масло
12 г прясна или 6 г суха мая
глазура: пудра захар
80 г шоколад
50 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Изсипете мляко и водата в дълбока купа. Добавяме солта, захарта, маята и яйцата. Разбъркайте до гладкост. Добавяме половината брашно и разбъркваме с лъжица. Добавяме мекото масло и останалото брашно.

2. Прехвърляме тестото на масата и месим с ръце 5-6 минути. Оформяне тестото на топка и го поставяме в купа, предварително намазана с малко олио.

3. Покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса за 1,5 - 2 часа на топло място. След като втаса, тестото го разделяме на 22 равни части, оформяме ги на топчета. Оставаме ги за 15-20 минути върху набрашнена повърхност да "починат".

4. След това правим дупчици в средата на всяка и ги пържим в загрята олио, до златисто от двете страни.

5. Изваждаме ги върху хартия за да попие излишната мазнина. Поръсваме със пудра захар или разтопяваме шоколада и мляко на водна баня и потапяме поничките.

Да Ви е сладко!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Гергана Учикова от Чепеларе

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

02.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.