Ябълков щрудел
Други сладки печива

Изпратена от:

Анастасия Недкова от Ямбол

Необходими продукти:

150 г брашно София Мел класик
2 с. л. олио
1/2 ч. л. оцет
80 мл топла вода
50 г галета
100 г краве масло
750 г ябълки
2 с. л. лимонов сок
100 г орехови ядки
50 г захар
1 ч. л. смляна канела
50 г стафиди
1 ванилия
2-3 с. л. ром

Начин на приготвяне:

1. В купата за разбиване с миксер изсипваме брашното и солта. Разбъркваме и правим кладенче, в което добавяме олиото и оцета. С накрайниците на миксера за тесто, започваме на ниска степен на мощност да разбиваме, като добавяме на тънка струйка топлата вода. Разбиването е в центъра на купата, като се стараем да взимаме по малко и от брашното. Продължаваме да разбивам докато тестото не стане на топка, залепена за накрайниците на миксера и не се е усвоило цялото количество брашно.

2. Изваждаме тестото на леко набрашнена повърхност и започваме да го месим, минимум 10 минути или докато не започнат да се получават балончета в тестото.

3. Оформя се на топка. Намазваме с олио и покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме топката тесто да се отпусне на стайна температура за минимум 30 минути.

4. Приготвяме пълнежа. Обелваме и почиствам ябълките и режем на тънки филийки. Поръсваме ябълковите парченца с прясно изцеден лимонов сок, за да не потъмняват. Половината от ореховите ядки смиламе на едро в блендера. Другата половина оставям цели.

5. Смесваме ябълковите парчета с орехите /целите парчета и смлените/, захарта, канелата, стафидите, ванилията и рома.

6. Разтопяваме около 3 с. л от маслото в тефлонов тиган. Пускаме галетата в горещото масло и при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица изпържваме галетата до златисто.

7. Отделяме галетата от котлона и оставям да изстине. Поръсваме кухненска кърпа с брашно. Слагам топката тесто върху кърпата и също поръсваме с брашно. С помощта на точилката, разточвам тестото до възможно най-голямата продълговата кора. Поръсваме кората с 2/3 от изпържената до златисто галета.

8. Изсипваме ябълковата плънка, като се стараем от всички страни на правоъгълника да оставя около 2 см. свободни от плънка. Свободните от плънка 2 см. от кората, прегъваме върху плънката. С помощта на кърпата навиваме тестото на руло. Пак с помощта на кърпата, прехвърляме рулото върху постлана с хартия за печене тавичка, като се стараем ръбчето на рулото да е отдолу, за да не се разтвори рулото при печенето. Намазвам щрудела с останалото количество разтопено масло.

9. Печенето на щрудела продължава 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на златисто-кафяв цвят.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.