430 г брашно София мел Класик
10 г суха мая
75 г пудра захар
1 яйце
210 г топло краве мляко
50 г разтопено масло
щипка сол
За пълнежа: 25 г разтопено масло
40 г сушени череши, нарязани
60 г стафиди
2 с. л. кафява захар
1 ч. л. канела
За глазиране: 50 г захар и 40 мл. вода
1. Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрани докато се захване и шупне. Останалата захар се разтваря в млякото, към което се добавя яйцето и разтопеното масло. Направете кладенче в центъра на брашното, сипете сместа с маята и омесете до гладко тесто.
2. Сложете тестото в намаслена купа с капак и оставете на топло за около час или докато удвои обема си. В купичка смесете сушените плодове, подправките и кафявата захар. Изсипете тестото върху леко набрашнен плот и разточете на правоъгълник с размери 40/25 см. Намажете с разтопено масло и поръсете с пълнежа.
3. Навийте на руло и нарежете на 12 части. Подредете в тавичка, застелена с хартия за печене и оставете кифличките да втасат докато утроят обема си.
4. Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса (без вентилатор) за 35-40 минути. Докато кифличките се пекат, подгответе захарния сироп.
5. Сложете захарта и водата в малък съд и загрейте на котлона докато започне съвсем леко да ври. Разбърквайте за да може захарта да се разтопи напълно. След като заври, оставете на котлона за около 2 минути и отдръпнете. Оставете да се охлади.
6. Намажете изпечените кифлички със захарния сироп докато са още горещи.
7. Оставете ги в тавичката за около 10 минути, след това извадете и прехвърлете върху решетка. Сервирайте докато са още топли.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ