Козунак със стафиди и локум
Сладкиши
Необходими продукти:
1 кг брашно за козунак
350 мл прясно мляко
1 кубче мая
6 яйца
350 г захар
150 г краве масло
150 мл олио
стафиди и локум
портокалови корички, ванилия
2-3 с.л. ром
Начин на приготвяне:
1. Разтваряме маята в топлото мляко, като прибавяме 1с.л захар и 1/2 с.л сол и оставяме да шупне. От яйцата отделяме 1жълтък (за мазане отгоре) и останалите разбиваме с миксер със захарта,
2. Добавяме портокалови корички и ванилията. Следва шупналата мая и разбиваме. Започваме да добавяме малко брашно-разбиваме, малко разтопено масло смесено с олиото и така докато стане за месене.
3. Доомесваме до получаване на меко тесто (може да се наложи допълнително още 200-300 г брашно) и оставаме да почива в купа, като сме го покрили със стреч. След около 2 часа е готово за оформяне.
4. Намазняваме с ръце и полученото тесто делим на 3 части и всяка пак на 3-от тях оформяне 3 ленти на които слагаме предварително накиснати те стафиди, локум...кой каквото пожелае и плетем. Слагаме във формите.
5. Оставаме да втаса, мажем с разбития жълтък и печем 50-60 минути на 170 г.
Да ви е сладко и светло на душата!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Миглена Цветанова от Добрич
![](https://sofiamel.bg/cache/user_recipe_main_front_default/uploads/images/recipe/recipe-main-image/XRcRYwPc2C.jpg)
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)