Козунак със сушени плодове
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
Около 1 г брашно София мел
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
150 г фина захар
3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
щипка сол
сушени плодове по избор
за украса (филирани бадеми, захар, яйце за измазване)
Начин на приготвяне:
1. Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца.
2. Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим. Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.
3. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне. Слагаме и плодовете. Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.
4. След като тестото втаса го разделяме на две и оформяме козунаци по желание.
5. Оставяме козунаците да втасат на топло - отново във фурната и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус печем на 180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Искра Искра от Благоевград
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване